Metalliteollisuus on Suomessa runsasta. Vaikka tämä ala on kärsinyt vakavista haasteista viimeisten vuosien aikana, on alkava nousukausi tuonut valoa tunnelin päähän monessakin yrityksessä. Lisäksi polkumyyntitullit ovat vääristäneet kilpailua länsimaissa, mutta siihen on puututtu mm. maakohtaisilla tullirajoituksilla. Teräksen matala hintataso ja korkeat varastotasot ovat myös kertoneet siitä, että kysyntää ei ole juuri ollut matalasuhdanteen aikana.

Pk-sektori, joka kattaa pienet ja keskisuuret yritykset, on merkittävä työllistäjä Suomen elinkeinoelämässä. Monet teräsyritykset kuuluvatkin tähän kategoriaan, sillä niissä työskentelee n. 10 henkilöä. Monet toimivat mm. alihankkijoina suuremmille yrityksille ja toimittajana esimerkiksi Turun telakalle.

Monet valmistajat ovat joutuneet myös lyömään pillit pussiin vähäisen kysynnän takia, joten hyvin perinteikkäitä konepajojakin on joutunut lopettamaan. Osa toimijoista on siirtänyt tuotantoaan halvempien kustannusten perässä muualle. Tässä on lista tunnetuista metallifirmoista, jotka edelleen voivat hyvin ja toimivat Pohjoismaissa.

Tunnetuimmat pohjoismaiset yritykset

SSAB

Ruotsalaistaustainen SSAB on maailmallakin hyvin tunnettu teräsyhtiö, jolla on pitkä historia. Se on Pohjoismaiden suurin terästuottaja, joka osti suomalaisen Rautaruukin muutamia vuosia sitten. Se on siirtänyt painopistettään massavalmistamisesta erikoislujaan teräkseen. Se valmistaa mm. lujaa AHSS-teräksiä sekä Q&T-terästä, jota käytetään rakentamisessa ja erilaisissa putkituotteissa. Yrityksen tarkoituksena on luoda kestäviä lopputuotteita.

SSAB:llä on isoja tuotantolaitoksia Ruotsissa Luulajassa ja Suomessa Raahessa. Lisäksi sillä on suurehko tehdas Yhdysvalloissa. Näiden paikkojen tuotantomenetelmät eroavat toisistaan hieman. Työntekijöitä on kaiken kaikkiaan 16 000.

SSAB on listattu Helsingin ja Tukholman pörssiin. Se kehittää toimintaansa jatkuvasti ja on asettanut kunnianhimoisia tavoitteita mm. päästöjen suhteen.

Outokumpu

Helsingin pörssissä listattu Outokumpu on erikoistunut ruostumattoman teräkseen, ja se on alan markkinajohtaja kansainväliselläkin tasolla. Yhtiötä voikin kutsua alan jätiksi, sillä sen palveluksessa on 11 000 työntekijää ympäri maapalloa.

Yrityksellä on tehtaat nimensä mukaisesti mm. Suomen Torniossa ja Kemissä, Saksassa, Ruotsissa ja Kiinassa. Pääkonttori on ollut jo pidemmän aikaa Espoossa.

Outokumpu on alansa todellinen konkari, sillä se aloitti toimintansa jo vuonna 1910. Se on laajentanut toimintaansa niin orgaanisesti kuin yritysostoin.

Boliden

Ruotsalainen Boliden kuuluu metalliyhtiöiden kirkkaampaan kärkeen ja on alansa merkittävä toimija. Se toimii kaivostuotannon ja metallien, kuten sinkin ja kuparin, parissa. Sillä on kaiken kaikkiaan 5 500 työntekijää Euroopassa.

Boliden toimii Ruotsissa, Norjassa, Suomessa ja Irlannissa. Se tähtää pitkällä ajalla vakaan lisäarvon luomiseen kaikille sidosryhmilleen.