Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump on laittanut tuulemaan hallintokaudella. Hän haluaa palauttaa Yhdysvaltoihin työpaikkoja, jotka ovat siirtyneet halvemman tuotannon perässä muualle. Uusi presidentti näkeekin protektionismin hyvänä tapana puolustaa maataan. Tämän asian seurauksena tietyt asiat ovat joutuneet Trumpin silmätikuksi. Tähän kategoriaan kuuluu myös teräs- ja alumiiniteollisuus, sillä markkina on ollut ongelmallinen jo pidemmän aikaa Aasian polkumyynnistä ja kroonisesta ylikapasiteetistä johtuen.

Tuontitulleja teräkselle ja alumiinille

Tietyt Aasian maat ovat harjoittaneet metallisektorilla teräksen ja alumiinin hintojen polkumyyntiä, joka on vääristänyt kilpailua. Perinteiset toimijat ovat olleet ongelmissa, sillä niillä ei ole ollut mahdollisuutta vastata tähän hintakilpailuun. Käytännössä se olisi tarkoittanut, että länsimaisten yritysten olisi tarvinnut myydä omaa tavaraansa alle tuotantokustannusten ja myydä tuotteita niin ikään tappiolla. Edullisempi hinta onkin allokoinut metallin ostoa halvemmalla hinnalla tarjoavien tuottajien pariin, kun taas länsimaiset pelurit ovat hävinneet merkittävästi markkinaosuuksia.

Tuontitulleilta odotetaankin paljon. Ak Steel ja Us Steel kuuluvat suurimpien yhdysvaltalaisten terästuottajien joukkoon. Tulleja käynnisteltiin alun perin, kun muutamat teräsalalla toimivat jättiyritykset tekivät joukkokanteen kiinalaisten toimenpiteistä ja polkumyynneistä.

Yhdysvallat on asettanut tulleja jo aiemminkin

Yhdysvallat on siirtynyt puolustuskannalle metalliteollisuuden työpaikkojen säilyttämiseksi, joten Trumpin johtama hallinto aikookin keskittyä kiinalaisen ylikapasiteetin kitkemiseen järeämmillä toimilla. Polkumyyntiä ehkäiseviä tulleja on asetettu jo vuoden verran, mutta niistä ei toistaiseksi ole ollut suurempaa näyttöä. Trumpin suunnittelemat tullit tulisivat siis jo aiemmin asetettujen tullien päälle.

Tullien myötä metallien hinnat ovat lähteneet nousuun, ja monen toiveikkaamman henkilön mielestä pohjat on jo nähty. Yksittäisen kuluttajan kannalta tämä asia tarkoittaa sitä, että romumetallista voi saada paremman hinnan, joten tavallinen kansalainenkin voi lihottaa tilipussiaan.

Länsimaiset yritykset hyötyvät

Aasiasta tuodun teräksen rajoituksista hyötyy erityisesti länsimaiset teräsyritykset. Euroopasta tuodut metallituotteet ovat toistaiseksi jääneet Trumpin suunnitelmien ulkopuolelle. Länsimainen teollisuus voisikin siis vaihteeksi huokaista helpotuksesta, sillä polkumyynti on horjuttanut montaa perinteikästä teräsfirmaa.

Hyötyjä saisivat erityisesti yritykset, jotka pitävät tuotantolaitostaan Yhdysvalloissa. Tällä tavalla ne välttyisivät mahdollisilta tuontiveroilta, jos sellaisia olisi tulossa jossain vaiheessa tulevaisuudessa Euroopastakin tulevia tuotteita.

Kiinalaiset eivät ole tyytyväisiä päätökseen

Kiinalaiset teräsyritykset ovat tyytymättömiä Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin asettamiin tuontitulleihin. Ne ovatkin ilmoittaneet vievänsä asiaa eteenpäin ja hakea oikeuttaan sitä kautta.